Laskurit

Terveyteen liittyvillä laskureilla voit arvioida päivitäisen kaloritarpeesi, laskea BMI:in, prosessoidun lihan riskin paksusuolensyöpään tai sokerin vaikutuksen tyypin 2 diabetesriskin.

Huomio että laskit ovat aina teoreettisia malleja.

Kalorilaskuri

Kalorilaskurilla voi arvioida kalorikulutuksesi päivän aikana. Se laskee myös BMI:n ja kertoo Terveyskirjaston luokituksen mukaisen arvion. Tulokset antavat suuntaa energiantarpeestasi ja kehon koostumuksesta, mutta yksilölliset tekijät voivat vaikuttaa lopputulokseen.

Harjoituskalorilaskuri

Harjoituskalorilaskuri kertoo, kuinka paljon energiaa kuluu eri liikuntamuodoissa. Laskurissa käytetään Terveyskirjaston MET-arvoja, jotka perustuvat virallisiin arvioihin eri aktiviteettien energiankulutuksesta.

Prosessoidun lihan ja paksusuolisyövän riskilaskuri

Prosessoidun lihan ja paksusuolisyövän riskiarvio perustuu laajoihin väestötason tutkimuksiin, ja laskurin laskelmat pohjautuvat Maailman terveysjärjestön (WHO) arvioihin. WHO:n mukaan 50 gramman päivittäinen lisäys prosessoidun lihan kulutuksessa kasvattaa suolistosyövän riskiä noin 18 %. Laskurin tulokset ovat teoreettisia eivätkä korvaa yksilöllistä terveysneuvontaa.

Ultraprosesoidun ruuan ja syöpäriskin laskuri

Laskurin laskelmat pohjautuvat NutriNet-Santé-kohorttitutkimukseen (2018), jossa havaittiin, että 10 %:n lisäys ultraprosessoitujen elintarvikkeiden osuudessa ruokavaliossa oli yhteydessä 12 %:n suurempaan syöpäriskiin.

Sokerinkulutus ja diabetesriski

Sokerinkulutuksen ja tyypin 2 diabeteksen riskin välinen yhteys on keskeinen aihe ravitsemusepidemiologiassa ja aineenvaihduntasairauksien tutkimuksessa. Nykyinen tutkimus osoittaa, että runsas sokeripitoisten juomien (SSB, sugar-sweetened beverages) ja lisättyjen sokereiden käyttö lisää diabeteksen riskiä sekä suorien biokemiallisten reittien että epäsuoran, lihavuuden kautta välittyvän mekanismin kautta.

Lähteitä sokerinkulutus ja diabetesriski laskurille: