Tyypin 2 diabeteksen riski ja sokeri

Tyypin 2 diabeteksen riski ja sokeri on yhdistetty vahvasti toisiin tutkimuksissa. Vuoden 2024 suomalaiset ravitsemussuositukset määrittelevät ”vapaan sokerin” käsitteen ja suosittelevat sen saannin rajoittamista alle 10 %:iin päivittäisestä energiasta terveyden ja ympäristövastuun edistämiseksi. Tämä vastaa noin 50 grammaa sokeria 2000 kilokalorin ruokavaliossa. Laske laskurilla tyypin 2 diabeteksen riskin kasvu suhteessa lisättyyn sokeriin.

Sokerinkulutuksen Diabetesriskilaskuri

Sokerinkulutuksen Diabetesriskilaskuri

Syötä päivittäin kuluttamasi sokerimäärä (g) ja valitse sukupuoli sekä ikäryhmä nähdäksesi, kuinka paljon sokerinkulutus voi vaikuttaa diabeteksen kehittymisriskiin. Väestötutkimuksissa on havaittu, että runsas sokerinkulutus lisää tyypin 2 diabeteksen riskiä merkittävästi. Tämä laskuri auttaa arvioimaan, kuinka päivittäinen sokerinkulutuksesi voi vaikuttaa riskiisi.









Mitä lisään laskuriin?

Vapaaseen sokeriin kuuluvat kotona tai elintarviketeollisuudessa ruokaan lisätty sokeri sekä hunajan, siirappien, hedelmä- ja marjamehujen sekä mehutiivisteiden sisältämä sokeri. Sen sijaan sellaisenaan syötyjen kasvisten, marjojen ja hedelmien sisältämät sokerit eivät kuulu vapaan sokerin määritelmään.

Vapaan sokerin määritelmä

Suositukset erottelevat nyt eksplisiittisesti vapaat sokerit luonnollisista sokereista:

Vapaat sokerit sisältävät:

  • Kaikki kotona tai elintarviketeollisuudessa lisätyt sokerit (sakkaroosi, glukoosi, fruktoosi)
  • Hunaja ja muut siirapit
  • Hedelmä- ja marjamehut sekä mehutiivisteet

Luonnolliset sokerit (eivät kuulu rajoitukseen):

  • Kokonaisten hedelmien, marjojen ja vihannesten sisältämä sokeri
  • Maitoon ja maitovalmisteisiin luontaisesti kuuluva laktoosi

Mielipide

Tutkimusien valossa tyypin 2 diabeteksen riski kasvaa jo siinä vaiheessa kun lisättyä sokeria on 5%. Suosituksissa oleva alle 10% on siis liian suuri määrä ja sitä tulisi tieteen valossa laskea.

Lähteet

Sokeri ja diabetesriskin kasvu:
Sugar-Sweetened Beverages and Risk of Metabolic Syndrome and Type 2 Diabetes: A meta-analysis
Associations between Total and Added Sugar Intake and Diabetes among Chinese Adults: The Role of Body Mass Index
Drinking more sugary beverages of any type may increase type 2 diabetes risk
Relation of total sugars, fructose and sucrose with incident type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies
Sokeri ja kokonaisuolleisuuden kasvu:
Association of Sugary Beverage Consumption With Mortality Risk in US Adults
Sugar- and Artificially Sweetened Beverages Consumption Linked to Type 2 Diabetes, Cardiovascular Diseases, and All-Cause Mortality: A Systematic Review and Dose-Response Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies
Association of added sugar intake with all-cause and cardiovascular disease mortality: a systematic review of cohort studies